• Živinice, Gornje Dubrave b.b., BiH
 • +387 35 302 400
 • Bosanski
 • English
  booked.net

  Wizz-Air proslavlja novi rekord u Tuzli Milion prevezenih putnika u BiH u toku četiri godine vršenja operacija

  Međunarodni aerodrom Tuzla > Aktuelnosti i novosti > Wizz-Air proslavlja novi rekord u Tuzli Milion prevezenih putnika u BiH u toku četiri godine vršenja operacija
  Share

  Tuzla, 14 juni 2017 godine: Wizz Air, najveća nisko-budžetna avio kompanija na prostoru centralne i istočne Evrope kao i vodeća avio kompanija u BiH, danas je proslavila novi rekord u pogledu prevezenih putnika uz zapanjujuća postignuća u toku četiri godine vršenja operacija na MA Tuzla. Osoba koja je imala sreću da bude milioniti putnik je doputovala iz Basel Mulhouse-a u Tuzlu, te je po dolasku svečano dočekana i nagrađena sa povratnom kartom.

  Pionir u pružanju kvalitetnog i nisko-budžetnog zračnog prevoza u BiH, Wizz Air pokazuje predanost svojim korisnicima od 2013-te godine, kada je obavljen prvi let iz Tuzle za Malmo. Tokom protekle četiri godine, Wizz Air je uspješno obavljajući operacije prevezao milion putnika sa MA Tuzla u okviru svoje mreže nisko-budžetnih ruta i tako kontinuirano širio lepezu usluga u zemlji obezbjeđujući prihvatljive mogućnosti putovanja za svoje korisnike.

  Od početka 2017-te godine na letovima za Tuzlu i iz Tuzle, više od 189,000 putnika je koristilo usluge Wizz Air-a (niske cijene, jednostavan sistem prijave na let kao i odličnu uslugu tokom leta) što predstavlja povećanje od preko 56% u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Obezbijeđeno je 140* novih radnih mjesta u avijaciji i turizmu. Baza Wizz Air-a u Tuzli predstavlja ulaganja sredstava u iznosu većem od 198 miliona američkih dolara**, sa dva pozicionirana aviona i sa više od 65 zaposlenih profesionalaca u domenu avijacije. Osim toga, Wizz Air u 2017 godini u prodaji nudi blizu 687,000 sjedišta u okviru postojećih ruta sa MA Tuzla, povećavajući ukupan godišnji kapacitet za više od 90%.

  U želji da osigura najniže moguće cijene, Wizz Air u prodaji nudi karte sa cijenom od 19,99 BAM*** povezujući Tuzlu sa 16 destinacije u 7 zemalja širom Evrope i na taj način stimuliše dvostrani turizam i povećava trgovinske odnose između zemalja. Wizz Air je korisnike usluga u BiH iz Sarajeva i Tuzle povezao sa ukupno 17 destinacija u 8 evropskih zemalja, uključujući najnovije rute iz Tuzle za Vaxjo, Bratislavu, Keln i Nirnberg. Tokom 2017-te godine, uspostavljeno je šest novih ruta Wizz Air-a iz BiH, uključujući niskotarifnu rutu Sarajevo – Budimpešta.

  Sorina Ratz, menadžer za odnose sa javnošću ispred Wizz Air, na konferenciji za medije u Tuzli je istakla: „Četiri godine nakon početka operacija sa Međunarodnog Aerodroma Tuzla, Wizz Air slavi zapanjujuće postignute rezultate kao i novi putnički rekord od milion prevezenih putnika u BiH. Kao vodeća avio kompanija u BiH, naša ulaganja su obezbijedila prihvatljive mogućnosti putovanja za naše korisnike. Od početka 2017-te godine, ukupan broj putnika je povećan za više od 56% u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Početkom 2017-te godine proširili smo mrežu usluga iz Tuzle sa ukupno 16 destinacija u 7 zemalja, pozicionirali smo drugi avion i tako stvorili nova radna mjesta. Radujemo se nastavku naše uspješne saradnje sa MA Tuzla, ostajemo posvećeni uvođenju novih uzbudljivih mogućnosti koje zadovoljavaju potrebe naših korisnika i podstičemo razvoj ekonomskih i poslovnih odnosa u zemlji.

  Premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić je na današnjoj konferenciji za medije izjavio:Ovakav napredak, 16 destinacija i milion prevezenih putanika, svakako je rezultat na kojem Wizzair-u i Međunarodnom aerodromu Tuzla možemo samo uputiti riječi čestitke i jedno veliko hvala, uz želju da slijedeći milion ostvarimo barem do kraja 2018. godine.

  Nije to nemoguć rezultat.

  Uz još jedan bazni avion, i uz još neke atraktivne destinacije, slijedeći „milestone“ (majlstoun) nam je i bliže nego što to možda očekujemo.

  Ovo je ujedno i poziv našim partnerima, prijateljima iz Wizzair-a, jer Aerodrom i Vlada su već pokrenuli aktivnosti na proširivanju kapaciteta ove terminalne zgrade“.

  Generalni Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, Rifet Karasalihović je istakao: „ Povećanjem broja operacija odnosno uvođenjem novih destinacija sa Međunarodnog aerodroma Tuzla i povećanjem broja prevezenih putnika ukazala se potreba za proširenjem i rekonstrukcijom putničkog terminala kako bi se pružila što adekvatnija usluga korisnicima, odnosno putnicima koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.

  Aerodrom Tuzla je trenutno u fazi realizacije projekta „Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala“ i to u II faze, s tim da bi faza I trebala da otpočne sredinom Jula, 2017.godine, a u prilici smo da raspišemo tender i za fazu II tokom ove sedmice.

  Kompletna investicija za ovaj projekat iznosi 6,5 miliona KM, od kojih je oko 70% sredstava već obezbijeđeno, a preostalih 30% će biti obezbjeđeno krajem 7-og mjeseca“.

  O Wizz Air-u

  Wizz Air najveći niskotarifni zračni prevoznik u srednjoj i istočnoj Europi, sa flotom od 82 zrakoplova tipa Airbus A320 i Airbus A321nudi preko 500 ruta sa 28 baznih aerodroma, povezujući 141 destinaciju u 42 zemlje. Wizz Air tim ljudi od približno 3,000 profesionalaca u zrakoplovstvu pruža vrhunsku uslugu i obezbjeđuje vrlo niske cijene karata čineći Wizz Air preferiranim izborom za 23,8 miliona putnika zaključno sa 31 martom 2017 godine. Wizz Air je naveden na Londonskoj berzi pod oznakom Wizz i uključen je u FTSE 250 i FTSE “All-Share” indekse. Aviokompanija Wizz Air je registrovana u Međunarodnom udruženju za zračni transport (Engl. International Air Transport Association – IATA)Operational Safety Audit (IOSA), što predstavlja međunarodnu referencu u prepoznavanju aviokompanija iz oblasti sigurnosti letenja. Aviokompanija je nedavno dobila priznanje Value Airline of the Year 2016 od strane urednika časopisa Air Transport World, kao i priznanje Low Cost Airline of the Year 2016 od straneCAPA (Engl. Center for Aviation).

  *ACI (Engl. Airport Council International) predlaže da svakih 1 milion prevezenih putnika godišnje kreira 750 radnih mjesta.

  **http://www.airbus.com/newsevents/news-events-single/detail/2017-price-adjustment-for-airbus-modern-fuel-efficient-aircraft/

  ***Karta u jednom smjeru uključujući sve takse i ne-opcione naknade

  Otvorenje Centra za Obuku Stručnog Osoblja JP “Međunarodni Aerodrom Tuzla” d.o.o.Dana 25.09.2017. godine obavljeno je potpisivanje ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji i dogradnji zgrade putničkog terminala JP Međunarodnog aerodroma Tuzla d.o.o – I Faza

  Related posts

  Facebook like & share
  hello.