• Živinice, Gornje Dubrave b.b., BiH
 • +387 35 302 400
 • Bosanski
 • English
  booked.net

  Wizz Air proslavlja uvođenje drugog baznog zrakoplova kao i novih pet ruta sa aerodroma Tuzla

  Međunarodni aerodrom Tuzla > Aktuelnosti i novosti > Wizz Air proslavlja uvođenje drugog baznog zrakoplova kao i novih pet ruta sa aerodroma Tuzla
  Share

  Tuzla, 27. mart 2017: Wizz Air, najveći niskotarifni zračni prevoznik u srednjoj i istočnoj Evropi, a ujedno i prevoznik sa najvećim brojem operacija u Bosni i Hercegovini danas proslavlja uvođenje drugog baznog zrakoplova na Međunarodni aerodrom Tuzla.

  Moderni zrakoplov tipa Airbus A320 sa 180 sjedišta u putničkoj kabini iz Tuzle će operirati na pet novih ruta: Friedrichshafen, Köln, Nuremberg, Bratislava i Växjö. Operacije počinju u mjesecu martu, od ljetnog reda letenja. Putničke karte za bilo koju od ovih popularnih destinacija su već u prodaji, a putnici ih mogu kupiti putem internet stranice wizzair.com po cijeni od samo 29.99 KM*.

  Novi zrakoplov predstavlja ulaganje od 99 miliona $** od strane Wizz Air-a u Bosni i Hercegovini, kreirajući pri tome 36 novih radnih mjesta u Wizz Air-u. Nove rute, dugoočekivane od strane putnika iz Tuzle – letovi koji počinju u mjesecu martu iz Tuzle za Köln, Nuremberg i Växjö realizovat će se dva puta sedmično, a letovi za Friedrichshafen i Bratislavu tri puta sedmično. Wizz Air trenutno iz Tuzle nudi 16 destinacija u 7 zemalja, odnosno 687,000 putničkih sjedišta za 2017-tu godinu, povećavajući svoj godišnji kapacitet preko 90%.

  Preko 310,000 putnika putovali su sa Wizz Air-om preko Međunarodnog aerodroma Tuzla u 2016-toj godini i to po izuzetno povoljnim cijenama, uz jednostavan sistem rezervacije i ljubazno kabinsko osoblje. Operacije Wizz Aira sa Međunarodnog aerodroma Tuzla generisale su lokalno preko 230 radnih mjesta kako u zrakoplovstvu, tako i u turističkoj industriji.

  U 2017- toj godini Wizz Air je uveo 6 novih ruta iz Bosne i Hercegovine u 4 zemlje, uključujući i niskotarifnu rutu Sarajevo – Budimpešta. Drugi bazni zrakoplov omogućava Wizz Air-u da poveća broj sedmičnih letova na postojećim rutama iz Tuzle za Eindhoven, Gothenburg, Malmö i Frankfurt Hahn.

  Wizz Air trenutno nudi 17 ruta u 8 evropskih zemalja i samim time je zračni prevoznik sa najvećim brojem operacija iz Bosne i Hercegovine. U protekle četiri godine, od kada je Wizz Air započeo svoje operacije iz Bosne i Hercegovine, kontinuirano su razvijali svoju mrežu niskotarifnih ruta, pružajući nove mogućnosti za putnike uz najniže cijene usluga. Prvi let Wizz Air-a iz Tuzle za Malmo realizovan je u 2013-toj godini, da bi danas Međunarodni aerodrom Tuzla postao baza za drugi zrakoplov tipa Airbus A320.

  Nove rute koje Wizz Air uvodi sa Međunarodnog aerodroma Tuzla

  Destinacija Dani Početak operacija Cijene od**
  Växjö Utorak, Subota 23 Mart 2017 29.99 KM
  Bratislava Ponedjeljak, Srijeda, Petak 27 Mart 2017 29.99 KM
  Friedrichshafen Ponedjeljak, Srijeda, Petak 27 Mart 2017 29.99 KM
  Köln Ponedjeljak, Petak 27 Mart 2017 29.99 KM
  Nuremberg Utorak, Subota 28 Mart 2017 29.99 KM

  Sorina Ratz, menadžer za odnose sa javnošću ispred Wizz Air, na konferenciji za medije u Tuzli je istakla: Danas slavimo uvođenje drugog baznog zrakoplova na Međunarodni aerodrom Tuzla, kao i dugoočekivanih pet novih ruta za Friedrichshafen, Köln, Nuremberg, Bratislavu i Växjö. Kao zračni prevoznik sa najvećim brojem operacija u Bosni i Hercegovini, nastavljamo širiti svoju mrežu niskotarifnih ruta, pružajući nove mogućnosti za putnike i stvarajući nova radna mjesta. Wizz Air ostaje posvećen ovoj državi i radujemo se nastavku suradnje sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, nudeći nove mogućnosti za putnike. Naše letačko i kabinsko osoblje želi dobrodošlicu svim putnicima koji planiraju posjetiti bilo koju od 16 popularnih destinacija koje su u ponudi sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.”

  Premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić je na današnjoj konferenciji za medije izjavio: “Ovom prilikom želim se zahvaliti cijelom Wizz Air-u na povjerenju koje nam ukazuju dopremanjem još jednog aviona na tuzlanski aerodrom i otvaranjem novih linija sa ovog aerodroma. Građani Tuzlanskog kantona, ali i cijele BiH i regiona sa aerodroma Tuzla sada mogu putovati na 16 svjetskih destinacija. Na samom aerodromu konstantno se povećava broj uposlenih ali i prateće aktivnosti u oblasti brojnih privrednih grana su u porastu. Ovom prilikom želim istaći i da nas je ovo širenje poslovne saradnje nagnalo da i mi razmišljamo o povećanju kapaciteta ovog aerodroma. Vlada je projektu nadogradnje i rekonstrukcije terminalne zgrade dala svoju punu podršku. Ovom prilikom Upravi i uposlenicima Aerodroma želim čestitati na novom poslovnom uspjehu, te zaželiti im da ovim tempom i u ovom pravcu nastave i u budućnosti.”

   Generalni Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, Rifet Karasalihović je istakao: “Ne mogu, a da se ne prisjetim trenutka kada smo ovdje prije 4 godine u ovoj istoj prostoriji zaželjeli dobrodošlicu avionu kompanije Wizz Air i početak operacija za Malmo, Basel i Geteborg, kada je broj prevezenih putnika bio preko 60.000 u toku 2013-te godine. Broj destinacija i prevezenih putnika je u godinama nakon 2013-te konstantno rastao te smo 2016. godinu završili sa preko 311.000 prevezenih putnika. Pozicioniranje 2. baznog aviona kompanije Wizz Air-a na aerodrom Tuzla je jako veliki izazov i planiramo u 2017. godini ostvariti promet od cca 480.000 putnika. Također želim napomenuti da ćemo u saradnji sa Vladom TK na čelu sa Premijerom Gutićem iznaći sredstva za finansiranje projekta nadogradnje i rekonstrukcije terminalne zgrade, kapaciteta 700.000 putnika u toku godine, što bi trebalo zadovoljiti potrebe ovog aerodroma za duži period. Nadam se da ćemo uspješnu saradnju sa avio kompanijom Wizz Air nastaviti i u budućnosti.”

   O Wizz Air-u

  Wizz Air najveći niskotarifni zračni prevoznik u srednjoj i istočnoj Europi, sa flotom od 79 zrakoplova tipa Airbus A320 i Airbus A321nudi preko 500 ruta sa 28 baznih aerodroma, povezujući 138 destinacija u 40 zemalja. Wizz Air tim ljudi od približno 3,000 profesionalaca u zrakoplovstvu pruža vrhunsku uslugu i obezbjeđuje vrlo niske cijene karata čineći Wizz Air preferiranim izborom za 23 miliona putnika u 2016-toj godini. Wizz Air je naveden na Londonskoj berzi pod oznakom Wizz i uključen je u FTSE 250 i FTSE “All-Share” indekse. Aviokompanija Wizz Air je registrovana u Međunarodnom udruženju za zračni transport (Engl. International Air Transport Association – IATA), Operational Safety Audit (IOSA), što predstavlja međunarodnu referencu u prepoznavanju aviokompanija iz oblasti sigurnosti letenja. Aviokompanija je nedavno dobila priznanje Value Airline of the Year 2016 od strane urednika časopisa Air Transport World, kao i priznanje Low Cost Airline of the Year 2016 od straneCAPA (Engl. Center for Aviation).

  *        Karta u jednom smjeru uključujući sve takse i ne-opcione naknade

  **             http://www.airbus.com/newsevents/news-events-single/detail/2017-price-adjustment-for-airbus-modern-fuel-efficient-aircraft/

  ***     ACI (Engl. Airport Council International) predlaže da svakih 1 milion prevezenih putnika godišnje kreira 750 radnih mjesta

  Za više informacija kontaktirajte:

  Sorina Ratz; Wizz Air Group; communications@wizzair.com

  PratiteWizz Air na Twitteru: @wizzair

  Napomena za urednike:

  • Svi letovi se obavljaju sa zrakoplovima tipa Airbus A320 sa 180 raspoloživih sjedišta u putničkoj kabini i sa zrakoplovom A321 sa 230 sjedišta;
  • Isporuke novih zrakoplova tipa Airbus A321 započele su u novembru 2015-te godine
  • Za besplatan pristup fotografijama posjetite sljedeći linkhttp://wizzair.com/en-GB/press
  Letom Tuzla – Växjö otvorena prva od pet novih linija sa Međunarodnog aerodroma TuzlaJavni poziv za predstavljanje vaše firme u atraktivnom dijelu našeg putničkog terminala (odlazeći gate)

  Related posts

  Facebook like & share
  hello.